Zoals je hier had kunnen lezen, heb ik een nieuwe switch aangeschaft. Hierdoor moest ik ook mijn router opnieuw instellen. Als router gebruik ik een TP-Link TL-WR1043ND. De standaard firmware voldeed niet aan mijn eisen, dus daarom draait er OpenWrt op mijn router. OpenWrt stel je doorgaans in d.m.v. de commandline. Je kunt ook een web interface installeren, genaamd LuCi.

Wat was de bedoeling? Ik wilde 3 afgescheiden netwerken creëren, namelijk:

  • Lan: primair thuisnetwerk
  • Gast: een gastnetwerk voor mensen (met hun telefoons, computers etc.) die hier over de vloer komen.
  • Server: een netwerk waar alle draaiende servers (zowel fysiek als virtueel) in komen.

Elk netwerk moest zijn eigen VLAN krijgen in de router. Bij het instellen van de router d.m.v. de web interface bleek het instellen lastiger dan gedacht. Ik heb namelijk een V2-versie van de router en deze werkt net iets anders dan de V1-versie. Op internet bleken meer mensen problemen te hebben bij het instellen van deze router.

Na veel geprobeerd te hebben met de web interface bleek hiermee hetgeen wat ik wilde niet instelbaar te zijn. Hierdoor ben ik moeten overstappen naar de commandline. Uiteindelijk ben ik tot de volgende werkende configuratie gekomen.

Deze configuratie werkt met de volgende poorten:

  • Wan-poort: deze is gekoppeld aan het internet. In mijn geval met mijn Ziggo-modem.
  • LAN1: deze is gekoppeld aan de lan-interface: het primair thuisnetwerk.
  • LAN2: deze is gekoppeld aan het gastnetwerk.
  • LAN3: deze is gekoppeld aan het servernetwerk.

Deze vier poorten van de router zijn gekoppeld aan de switch.

Als laatste moest ik de firewall van de router dusdanig instellen dat je vanuit de lan wel bij het gast en server-netwerk kan, maar niet andersom. Dit heb ik gewoon met de web interface kunnen instellen. Dit ziet er nu als volgt uit:

firewall

Vandaag is mijn nieuwe switch aangekomen. Ik heb gekozen voor een ‘managed’ switch. Mijn keuze is gevallen op de HP 1810-24G v2 Switch. Hieronder de nieuwe switch in gebruik:

2014-10-04 22.47.12

De reden van aanschaf was dat ik tegen beperkingen aanliep in mijn oude configuratie. Deze configuratie zag er als volgt uit:

Netwerk 2014-09-27

Zoals je ziet, heb ik een gescheiden LAN en een gastennetwerk. De voornaamste beperkingen waar ik tegenaan liep waren:

  • Ik kon vanuit de router geen tagged VLAN sturen naar de accesspoint om zowel het primaire als het gastennetwerk uit te stralen. Het gastennetwerk werd dus alleen bij de router uitgestraald.
  • Voor de ESXi-server en eventuele andere servers (bijvoorbeeld mijn Raspberry Pi) zou ik graag een nieuw afgeschermd netwerk willen.
  • Ik zou in de toekomst graag Link aggregation willen gaan gebruiken voor de verbinding met mijn ESXi-server, omdat ik tegen het probleem aan loop dat ik de verbinding soms volledig dicht trek.
  • Te weinig poorten. Soms wilde ik een extra (tijdelijk) apparaat aansluiten op een bepaalde VLAN, maar had hier geen aansluiting meer voor op de switches.

Ik wilde daarom een managed switch, zodat ik makkelijk per poort instellingen kan doen. Uiteindelijk is mijn keuze gevallen op de HP-switch. Dit maakt mijn netwerkconfiguratie tot de volgende configuratie:

Netwerk 2014-10-04 - Anoniem

Het configureren van de switch ging vrij gemakkelijk. Wel heb ik de switch een keer moeten resetten, omdat ik mijn toegang tot de web interface had ontzegd door het wijzigen van een VLAN. Het juist configureren van de router was nog wel even een probleem. Hierover later nog een bericht.

 

Vandaag heeft Microsoft een preview-versie van hun nieuwe Windows 10 online gezet. Ik was nieuwsgierig en heb deze versie daarom geïnstalleerd in een virtuele machine.

Windows10

Deze nieuwe versie van Windows lijkt verdacht veel op Windows 8.1. Een van de wijzigingen is de terugkomst van het welbekende startmenu. Een nieuwe mogelijkheid in Windows 10 is het hebben van meerdere desktops/bureaubladen waarin je verschillende programma’s kunt hebben draaien.

Windows10-2

Dit lijkt mij in theorie best handig: na een dag computeren, loop ik soms tegen het probleem aan dat mijn taakbalk volledig gevuld is met iconen en een nieuw icoon op een volgende regel wordt geplaatst. Dit werkt best vervelend, waardoor ik gedwongen ben om een ander programma af te sluiten, zodat alle iconen weer langs elkaar passen. Het hebben van meerdere bureaubladen/desktops kan dan een oplossing zijn. Ook zou je dan de mogelijkheid hebben om school/werk/vrije tijd etc. te kunnen scheiden. Hoewel het me in theorie makkelijk lijkt, vraag ik me wel af of het ook in de praktijk makkelijk is en of ik niet liever alles op één plek heb draaien, zodat ik makkelijk tussen programma’s kan switchen.

Voor de rest lijkt Windows 10 op het eerste gezicht erg veel op Windows 8.1. Een laatste noemenswaardige vernieuwing zijn de iconen die gebruikt worden. Deze zijn allemaal net iets strakker geworden.

Nog een leuk weetje? De reden waarom Microsoft waarschijnlijk versie 9 van hun besturingssysteem overslaat, heeft te maken met huidig bestaande software. Er zijn namelijk programma’s die controleren of er gebruik wordt gemaakt van een verouderd besturingssysteem (Windows 95 of Windows 98). Hierdoor zouden sommige programma’s niet kunnen werken onder Windows 9. Vandaar dat ze Microsoft waarschijnlijk deze versie overslaat en direct overgaat naar Windows 10.

Een dergelijke check zou er als volgt uit kunnen zien:

if(version.StartsWith(“Windows 9”))
{ /* 95 and 98 */
} else {